Healthful

A szakmai tudásommal és tapasztalataimmal szeretném a gyermeket váró és nevelő családokat segíteni.

Archívum

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

AZ HARMADIK TRIMESZTER : 9. hónap

Healthful 2010.01.11. 08:39

 

 

9.hónap
 
A magzat súlya tovább gyarapszik. A magzat elől fekvő része lejjebb száll az Ön medencéjében és általában fejjel lefelé helyezkedik el.
A betöltött
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
37. héttől kezdve már bármikor sor kerülhet az érett kisbaba születésére. Tüdeje teljesen felkészült a levegő légzésére, amit gyakorol is. Mivel levegője nincs, sok magzatvizet nyel, és ettől gyakran csuklik. A körmöcskék túlnőnek az ujjbegyen. A kislányok nemi szervénél a nagyajkak eltakarják a kisajkakat. A petefészkek csak születés után foglalják el végérvényes helyüket.Ha ő egy ’’átlagos’’ növésű baba, akkor 3O83 gr és 49,8 cm.
Bizonyára megfigyelted már, hogy gyakran csuklik: a légző gyakorlatok miatt magzatvíz kerül a légcsőbe, és csukláshoz vezethet.
A 39. héttől gyűlik a baba beleiben a sötét, ragadós magzatszurok (meconium) ami az emésztésének melléktermékeként jött létre., ami a születés után nem sokkal távozik az első széklet formájában. A lanugo szinte teljesen eltűnt a baba bőréről, de előfordulhat, hogy még felfedezel kis pihéket a vállakon, karokon, vagy a lábain. Ez is nyom nélkül el fog tűnni hamarosan. A tüdő érett az első levegő-vételre. Már nem sok helye maradt a mozgáshoz, kezd nagyon szűkös lenni a hely odabent. A testzsír tovább halmozódik, így már biztosan nem lesz szüksége inkubátoros melegítésre, a teste meg tudja majd tartani eredeti hőmérsékletét idekinn is. A babád 3288 gr és 5O,7 cm körül van.
 
A 40. hétre teljesen készen áll a baba a születésre. Valójában nagyon ritka az olyan baba, aki a szülés várható napján születik meg, sokan még váratnak magukra néhány napot, de akadnak olyanok is, akik hamarabb jönnek. Amíg minden rendben van a babával, aggodalomra, türelmetlenségre semmi ok. Az átlagos születési súly érett, időre születő babák esetében háromezer-négyszáz gramm, teljes testhosszuk ötven centiméter. 
 
A 41-42. héten a baba súlya már nem nő tovább, sőt, csökkenhet is. A szülés számított napja után már túlhordásról beszélünk. Orvosi szempontból ennek semmiféle előnye sincsen. Mivel a kockázat napról napra nagyobb, igen sok kórházban a szülés megindítása mellett döntenek. Addig is naponta szükségesnek tartanak különféle vizsgálatokat, így rendszerint befektetik a kismamát a kórházba.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://healthful.blog.hu/api/trackback/id/tr871662972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása