Healthful

A szakmai tudásommal és tapasztalataimmal szeretném a gyermeket váró és nevelő családokat segíteni.

Archívum

Naptár

október 2017
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

TERHESSÉGI HETEKBEN SZÁMÍTVA A MAGZATI FEJLŐDÉSE

Healthful 2010.01.11. 09:02

 

04-06. hét: hossz: 0,75-1 cm
 
07-08. hét: hossz: 2-2,5 cm
                   súly: 4 g
 
09-12. hét: hossz: 7-9 cm
                   súly: 28 g
 
13-16. hét: hossz: 10-17 cm
                   súly: 55-120 g
 
17-20. hét: hossz: 25 cm
                   súly: 220 g
 
21-24. hét: hossz: 28-34 cm
                   súly: 600-700 g
 
25-28. hét: hossz: 35-38 cm
                   súly: 1200 g
 
29-32. hét: hossz: 38-43 cm
                   súly: 1600-1700 g
 
33-36. hét: hossz: 42-49 cm
                   súly: 1900-2700 g
 
37-40. hét: hossz: 48-52 cm
                   súly: 3200 g

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A TERHESSÉGI VITAMINOK

Healthful 2010.01.11. 08:52

Ebben a bejegyzésemben Dr. Czeizer Endre által írt cikket adom közre,amely a jelenlegi várandós gondozás alapjául szolgál a vitaminok bevitele terén.

Számomra nincs favorit készítmény. Ha a várandós táplálkozása változatos,azaz mindent megeszik,akkor a betöltött12. terhességi hét után én 2-3 naponta javaslok 1 tablettát,amivel pótoljuk esetlegesen hiányzó vitaminokat és ásványi anyagokat.

Azt tudnunk kell,hogy a magzat "parazita",elvesz mindent ami kell neki. A vitaminokkal az anyákat "tuningoljuk",hogy nekik is maradjon valami.

 

 Dr. Czeizel Endre
A vitaminok két alapvető jellegzetessége, hogy az életfolyamatok szabályozásában fontos szerepet játszanak, s hogy a szervezet nem képes őket előállítani.

Az egészségvédelem fontos eleme tehát a vitamindús táplálkozás. Hangsúlyozható általános (erőállapot-fokozó, immunrendszert erősítő) jótékony hatása, ám a genetika most tetőző forradalmának köszönhetően bizonyos vitaminok teljesen új megvilágításba kerültek. Kiderült ugyanis, hogy képesek a hibás gének ártalmasságának kivédésére is.

A táplálék fontos alkotórészét képező fehérjék lebomlásakor szervezetünkben egy mérgező aminosav (homocisztein) keletkezik. Méregtelenítésére számos enzim vállalkozik, közülük legfontosabb a MTHFR, amit egy génpár irányít. Az újabb kutatások szerint a magyarok 11%-ában e génpár mindkét tagja, 45%-uknál az egyik gén hibás, emiatt az általuk irányított enzim a homociszteint nem képes méregteleníteni, így homocisztein-túltengés alakul ki a szervezetben. S ha a terhesség ekkor következik be, a magzatban többfajta fejlődési rendellenesség (agy- és koponyahiány, valamint nyitott gerinc) kialakulásával kell számolni. Viszont az ún. magzatvédő vitaminok megfelelő időben és mennyiségben történő bevitelével, a génhiba ellenére, az említett enzimek képessé válnak a homocisztein méregtelenítésére.

A magzatvédő vitaminok közül a legfontosabb a B11 (ennek természetes, táplálékban lévő formája a folát, míg a gyógyszertárban kapható mesterségesen előállított formája a folsav), de a B12-, B2- és B6-vitamin fejlődési rendellenességeket kivédő hatása is igazolt. A leendő szülők, joggal, leginkább a fejlődési rendellenességektől tartanak, mivel e sajátos betegségeknél teljes gyógyulás nem igen érhető el. Ráadásul az élet legkorábbi időszakától keserítik meg elszenvedőik és szüleik életét. S végül, míg a csecsemők leggyakoribb kórokait, pl. a fertőzéseket, táplálkozási hiányártalmakat mára sikerült korlátozni, a fejlődési rendellenességek terén kevés sikert értünk el. Az elmúlt években legfeljebb méhen belüli felismerésükre nyílt mód, ám ezt követően csaknem mindig sor kerül a terhesség megszakítására, de ez a "modern Taigetosz" semmiképp se tekinthető optimális megoldásnak.

Az 1990-es évek vizsgálatai igazolták: magzatvédő vitamin mellett a fogamzás hamarabb történt meg, s kissé nőtt az ikerterhességek aránya. A koraterhességben sok kellemetlenséget okozó terhességi émelygés, hányinger és hányás előfordulása számottevően csökkent. Több szakember is úgy véli, a vitamindús táplálkozás elégséges az említett fejlődési rendellenességek kivédéséhez. Sajnos ez nem igaz. A magyar nők átlag napi 0,16 mg folátot fogyasztanak, elsősorban a zöldségek révén. Ám a fejlődési rendellenességek kivédéséhez naponta 0,66 mg-ra van szükség, mivel ez képes az említett génhiba ártalmas következményeit semlegesíteni. A hiányzó 0,50 mg pótlásához 15 tányér spenótot kellene mindennap elfogyasztani! Így mindenképpen szükséges a táplálék kiegészítése magzatvédő vitaminokkal. A legtöbb szakember egyedül a folsavat ajánlja. A magzatvédő vitaminok között valóban ez a legfontosabb komponens, de a folsav önmagában az agy- és koponyahiány, ill. a nyitottgerinc-eseteknek csak 60-70%-át képes kivédeni. Továbbá nincs bizonyíték arra, hogy a szív- és vese-rendellenességek, valamint a végtaghiány kialakulását is meg tudja előzni. A folsav alkalmazásakor arra is gondolni kell, hogy a hazánkban használt 3 mg-os tabletta vérszegény betegek gyógyítására szolgál. A nemzetközi ajánlás szerint viszont egészséges terheseknek 1 mg-nál több folsavat nem helyes szedni a fejlődési rendellenességek megelőzése érdekében.

A legfontosabb azonban a magzatvédő vitaminok szedésének az ideje. A fogantatás után a magzatkezdemény a petevezeték oldalsó szájadékától elindul a méh felé, ahova általában a 7. napon érkezik meg. A következő héten beágyazódik a fogadására felkészült méhnyálkahártyába. Ez idő alatt a magzatkezdemény osztódó sejtjei még nem specializálódtak, éppen ezért "mindenre képes" őssejtek. A magzati fejlődés 15. napján kezdődik meg a szervek és főbb testformák kialakulása, ezáltal a sejtek specializálódása. A szervek között elsőként a központi idegrendszer fejlődése indul meg, mégpedig a magzatkezdeményen elkülönülő ideglemezből, amelynek két széle hamarosan felemelkedik, s egymás felé közeledik, majd csőszerűen záródik, így alakul ki az idegcső. A záródás középen kezdődik, majd innen az idegcső felső és alsó vége felé folytatódik. Fenn a 24. napig, alul a 28. napig be kell fejeződnie a záródásnak. Ha ez az idegcső felső részén késlekedik, a belőle kialakuló agyhólyag tökéletlen lesz, emiatt az agy is csökevényesre sikeredik. Ráadásul a körülötte lévő kötőszövetből kialakuló koponya (ami az agyat védi a külső veszélyektől) szintén hiányos lesz. Így, ha az idegcső záródása a felső végen késlekedik, ennek következménye agy- és koponyahiány (orvosi nyelven anencephalia) lesz. Hazánkban ezer magzat közül egynél fordul ez elő, s korai halálhoz vezet. Ha az idegcső alsó végén késlekedik a záródás, a belőle kialakuló gerincvelő, ill. e fontos szervet védő gerincoszlop lesz tökéletlen. Általában az alsó (ágyéki) végén alakul ki olyan hasadék, ami miatt a gerincvelő védtelenné válik. A hasadt vagy nyitott gerinc orvosi megnevezése spina bifida aperta/cystica. (Ez nem tévesztendő össze a spina bifida occultával, amikor is általában csak egy csigolya ívének záródása marad el, és ami csaknem mindig csupán veszélytelen röntgenlelet.) A hasadt gerinc számos másodlagos következménnyel járhat, egyrészt az agyvíz (likvor) keringési zavara miatt vízfejűség (hydrocephalia) alakulhat ki, másrészt a gerincvelő érintett szakaszának sérülése miatt dongalábbal és vizelési elégtelenséggel is gyakorta számolni kell. Hazánkban évente ezer fogantatás közül kettőnél történik ilyen fejlődési baleset, ami a születés után ugyan sorozatos és komplex orvosi kezelésekkel az esetek többségében javítható, de az életet megnehezíti.

A központi idegrendszer fenti fejlődési zavarai, összefoglaló elnevezéssel, idegcső-záródási rendellenességek.

Az agy- és koponyahiány, valamint a nyitott gerinc tehát a magzati fejlődés 15. napjától alakul ki, éppen akkor, amikor kimarad a nők terhességet jelző havi vérzése. Mindenképpen szükséges ezért a magzatvédő vitamint a tervezett fogamzás előtt minimum egy hónappal elkezdeni. A súlyosabb fejlődési rendellenességek a magzati fejlődés 15-77. napja között alakulnak ki, ezért a vitamin szedését feltétlenül a terhesség 12. hetéig szükséges folytatni.

Az 1990-es években a magzatvédő vitaminok áttörést jelentettek a fejlődési rendellenesség megelőzésében, e betegségcsoport előfordulásának korlátozásában. A jótékony hatást eddig egyetlen készítmény alkalmazásakor igazolták kétséget kizáróan, ún. kettősvakvizsgálatban. Ha a fogamzás előtt minimum egy hónappal kezdték el szedni, s a terhesség első három hónapjában folytatták, az agy- és koponyahiány, valamint a nyitottgerinc-esetek kb. 90%-át lehetett kivédeni. Emellett a gyakori szív- és a műtéti beavatkozást igénylő vese-rendellenességek, a végtaghiányok megelőzésében is igazolódott szerepük.

Szólj hozzá!

AZ HARMADIK TRIMESZTER : 9. hónap

Healthful 2010.01.11. 08:39

 

 

9.hónap
 
A magzat súlya tovább gyarapszik. A magzat elől fekvő része lejjebb száll az Ön medencéjében és általában fejjel lefelé helyezkedik el.
A betöltött
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
37. héttől kezdve már bármikor sor kerülhet az érett kisbaba születésére. Tüdeje teljesen felkészült a levegő légzésére, amit gyakorol is. Mivel levegője nincs, sok magzatvizet nyel, és ettől gyakran csuklik. A körmöcskék túlnőnek az ujjbegyen. A kislányok nemi szervénél a nagyajkak eltakarják a kisajkakat. A petefészkek csak születés után foglalják el végérvényes helyüket.Ha ő egy ’’átlagos’’ növésű baba, akkor 3O83 gr és 49,8 cm.
Bizonyára megfigyelted már, hogy gyakran csuklik: a légző gyakorlatok miatt magzatvíz kerül a légcsőbe, és csukláshoz vezethet.
A 39. héttől gyűlik a baba beleiben a sötét, ragadós magzatszurok (meconium) ami az emésztésének melléktermékeként jött létre., ami a születés után nem sokkal távozik az első széklet formájában. A lanugo szinte teljesen eltűnt a baba bőréről, de előfordulhat, hogy még felfedezel kis pihéket a vállakon, karokon, vagy a lábain. Ez is nyom nélkül el fog tűnni hamarosan. A tüdő érett az első levegő-vételre. Már nem sok helye maradt a mozgáshoz, kezd nagyon szűkös lenni a hely odabent. A testzsír tovább halmozódik, így már biztosan nem lesz szüksége inkubátoros melegítésre, a teste meg tudja majd tartani eredeti hőmérsékletét idekinn is. A babád 3288 gr és 5O,7 cm körül van.
 
A 40. hétre teljesen készen áll a baba a születésre. Valójában nagyon ritka az olyan baba, aki a szülés várható napján születik meg, sokan még váratnak magukra néhány napot, de akadnak olyanok is, akik hamarabb jönnek. Amíg minden rendben van a babával, aggodalomra, türelmetlenségre semmi ok. Az átlagos születési súly érett, időre születő babák esetében háromezer-négyszáz gramm, teljes testhosszuk ötven centiméter. 
 
A 41-42. héten a baba súlya már nem nő tovább, sőt, csökkenhet is. A szülés számított napja után már túlhordásról beszélünk. Orvosi szempontból ennek semmiféle előnye sincsen. Mivel a kockázat napról napra nagyobb, igen sok kórházban a szülés megindítása mellett döntenek. Addig is naponta szükségesnek tartanak különféle vizsgálatokat, így rendszerint befektetik a kismamát a kórházba.

 

Szólj hozzá!

AZ HARMADIK TRIMESZTER : 8. hónap

Healthful 2010.01.11. 08:29

 
 8.hónap
 
A magzat szeme már nyitva van és a méhben lefelé mozog. A növekedés továbbra is erőteljes.
 
A 32. hétre lesz a tüdeje elég fejlett ahhoz, hogy ha megszületne, nagy esélye volna az életben maradásra, speciális ellátás mellett. A kisfiúk heréi a lágyékból leszállnak a herezacskóba. A magzat súlya ezernyolcszáz gramm, hossza harminc centiméter. A bőr alatti zsírszövet megvastagszik, bőre kisimul. A baba a nap 90-95%-át átalussza, valószínűleg néha álmodik is. Az alvás és ébrenlét ciklusok EEG-vizsgálattal is kimutathatók. Ez azt jelenti, hogy a picinek nem születése után kell majd megtanulnia aludni, valamiféle ciklikusság már a pocakban is kialakul.
A 33. hétre már teljesen kifejlődik a baba, már csak híznia kell, és felkészülnie a szülésre. Mozgását a mama legalább 10-szer kell, hogy érezze egy nap. Most már minden valószínűség szerint fejfekvéses helyzetbe fordult.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
A 35. héten meg tudja különböztetni a fényt és a sötétséget. Ha megszületne, már optikai mintákat is képes volna felismerni. Gyorsan hízik, haja és körmei is megnőnek.
Első terhességnél kb. a
 
36 héten süllyed le a baba feje, és foglalja el helyét a medencében. Többedik terhességnél erre valószínűleg csak közvetlenül a szülés előtt kerül sor. A legtöbb kisbaba fejét már 0,5 cm-es haj borítja. A testét borító piheszőrök lassanként eltűnnek, legtovább a karján, hátán és a fülcimpáján maradnak meg.

 

 

Szólj hozzá!

AZ HARMADIK TRIMESZTER : 7. hónap

Healthful 2010.01.10. 22:50

 

7.hónap
 
 
Növekedése felgyorsul, már nyújtózkodik, rúg és változtatja a helyét. Gyakran érezheti már, hogy a kis kezével és lábával megérinti Önt, amikor erőteljes mozgást végez.
 
A 28. héttől a magzatnak már egyre kevesebb helye van mocorogni.  Súlya már ezeregyszázötven gramm, ami nagyjából a várható születési súly harmada. Teste huszonöt, lábacskái pedig öt és fél centiméter hosszúak. Testének arányai már körülbelül olyanok, amilyenek születéskor is lesznek. Mostantól, ha megszületik, orvosi ellátás mellett nagy esélye van az életben maradásra. A babák kilencven százaléka ekkor már fejvégűen helyezkedik el. Ez azonban a szülésig még többször is változhat.
 
A baba agya növekszik és fejlődik. Meg tudja különböztetni az édes és savanyú ízeket. A hallása tovább fejlődik, erős hangokra megugrik, rugdosni kezd. Esetenként már  meg lehet különböztetni a pocakon keresztül a fejét a popsijától.
 
A 30. héttől észrevehetően kevesebbet mozog a baba. Hetente kb. 200 g-ot hízik. Már képes testhőmérsékletének szabályozására is. 
 
A 31. héttől mozdulatai már néha fájdalmasak lehetnek a mama számára. Bőrét vastag magzatmázréteg borítja. Körmöcskéi már ujjai hegyéig érnek.
 

 

Szólj hozzá!

AZ MÁSODIK TRIMESZTER : 6. hónap

Healthful 2010.01.10. 22:20

 
6.hónap
 
A magzat ekkora már teljesen kialakul, de bőre ráncos és vörös, gyakorlatilag nincs alatta zsírréteg.
Szopja a hüvelykujját és Ön egyre gyakrabban érzi a mozgását.

A 23. héttől képes a baba a fájdalomérzékelésre. Bőre ráncos, sokat kell még húsosodnia. Néha csuklik, ilyenkor a mama anyukája ütemes kis rángásokat érzékel.
 
A 24. héttől a megszületett baba már koraszülöttnek számítana. Életfontosságú szervei elég fejlettek ahhoz, hogy életben maradjon egy kis ideig, de a tüdeje még nem tudná önállóan ellátni a feladatát. Idegsejtjei is még csak most fejlődnek ki. 
 
A 25. héttől felgyorsul a baba gyarapodása. Mostantól hetente kb. 1 cm-t nő, egyre jobban hízik. Felismerhető alvási ritmusa van. Bár továbbra is élénken mozog, egyre kevesebb helye van a forgolódásra. 
 
Tüdeje folyamatosan fejlődik, de tökéletes csak a születés idejére lesz. Bőre egyre vastagabb, és egész testét elborítja már a pihe. Ha megszületne, nagyobb esélye lenne az életben maradásra, mert a légzésszabályozása már működne.
 
A 27. héten nyitja ki először a szemét és képes pislogni. A sötétséget és a világosságot már meg tudja különböztetni egymástól.

 

 

Szólj hozzá!

AZ MÁSODIK TRIMESZTER : 5. hónap

Healthful 2010.01.10. 22:05

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5.hónap
 
Az orvos már észlelni tudja a magzat szívdobogását. A magzatmozgás még kifejezettebbé válik.
A 18. héttől kezd el a baba testén hőszabályozó zsírréteg képződni. A szem ideghártyája már reagál a fényre. Bőre vöröses, állát, homlokát finom pihék borítják. Az első szülő kismamák rendszerint ekkor érzik meg először a baba mozgását.
A tejfogcsírák mögött fejlődni kezdenek az állandó fogak csírái is. A bőrén védő viaszréteg, más néven magzatmáz képződik.
A 20. héttől a baba szívhangjai már egyszerű sztetoszkóppal is hallhatók. Súlya kb. 250 gramm, a fejtetőtől a farkcsontig mért hossza kb. 13 centiméter. Ha erősebben rugdos, már a papa is érezheti a baba mozgását, ha ráteszi a kezét a mama hasára. 
A 21. héttől már elég fejlettek a baba külső nemi szervei ahhoz, hogy ultrahanggal meg lehessen állapítani a nemét. Már különbséget tesz a zajok között, a túlságosan hangos, dübörgő zenére ijedt rúgkapálással válaszol. Képes megkülönböztetni a keserűt az édestől.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A leánymagzat petefészkében több mint hatmillió éretlen tüsző várakozik arra, hogy egyszer majd valamelyikből utód szülessen.

 

Szólj hozzá!

AZ MÁSODIK TRIMESZTER : 4. hónap

Healthful 2010.01.10. 21:47


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ilyenkor már egyértelművé válik,hogy fiú vagy lány születik-e. Gyermeke nagyon gyorsan nő. A köldökzsinór nagyobb és vastagabb lesz,hogy ezzel is biztosítsa a megfelelő vér-és tápanyagellátást a magzat számára.
A magzat fejecskéjén a 14. héten jelennek meg az első hajszálak, és kezd nőni a szemöldöke is. Kialakul az apró fülkagylók jellegzetes formája. A baba már kortyolgatja a magzatvizet, és a vese megkezdi a vizelet-kiválasztást.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A 15. hétre kinőnek a körmei.  Már hallja az őt körülvevő hangokat, nemcsak a mama szívverését, gyomrának korgását, hanem a kívülről jövő zajokat is. 
 
A 16. héten már a homlokát is tudja ráncolni, és időnként forgatja a szemét. Selymes pihe kezd nőni a bőrén. Sokat mozog, és azok a mamák, akik már szültek, már ekkor érezhetik a magzatmozgásokat.
 
Egy héttel később már szopja az ujját, és időnként grimaszokat vág. Kialakulnak a fogkezdemények. A csontocskái szilárdulni kezdenek. Bőven van még helye, a magzatvízben úszkál, mozog, forog.

 

Szólj hozzá!

AZ ELSŐ TRIMESZTER : 3. hónap

Healthful 2010.01.10. 21:13

 

 

 

 

 

3.hónap

 

A magzat lába és keze elkezd növekedni és nemi szerve kezd kialakulni. Szája nyílik és záródik, és a láb- valamint a kézujjak körmei fejlődnek.

 

 

 

 

 

 

 

A 10 hétre fejlődik ki teljesen a köldökzsinór, amelyen keresztül a vér oxigént és táplálékot szállít a babának. Mind a húsz tejfog kezdeménye felismerhető az állkapocscsontban. A magzat kb. 13 grammos és 2,8 centiméteres.

A baba valamennyi szerve kifejlődik a 11. hétre, kialakul a gerincoszlopa is. Megfelelő ultrahangkészüléken már meg lehet mondani, hogy fiú-e, vagy lány.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az első trimeszter végére belső szervei teljesen kifejlődnek, már csak növekedniük kell. Még mindig nem érezhető, de sokat mozog, forgolódik. A hangszalagjai kifejlődtek és mivel az agya is teljesen kifejlődött, már érezhet fájdalmat.

 

Szólj hozzá!

AZ ELSŐ TRIMESZTER : 2. hónap

Healthful 2010.01.10. 20:32

 

2.hónap

A második hónap során az embrióból magzat lesz,.. A gyomor és a máj kifejlődőben vannak, míg más szervek tovább növekednek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ötödik héten a baba 2 mm. Kezd kifejlődni a gerince, agya, izmai, csontjai és kezdetleges szíve is.

A hatodik héten a baba szíve verni kezd. Kialakul ekkorra a nyaka, a kezdetleges agya ( magzat agya gyorsan növekedik ) kezd kialakulni a keze az ujjakkal, a lába a térd és a boka, valamint a lábujjak kezdeményeivel

 Egy héttel később a baba arcán már felismerhetők az orrnyílások, ajkak és a szeme is áttűnik a bőre alól. Szíve már 145-öt ver percenként. Hossza fél centiméter.

A 8. hétre a baba összes fő belső szerve megvan, bár még fejletlenek. Már pontosan kivehetőek a kéz- és lábujjak. Kialakul a felső ajak és az embrió orrhegye, A fejen kezd kialakulni a fül ás a haj. Befejeződik a szív felépülése. Ide-oda mozog, de ezt a mama még nem érzi. Másfél grammot nyom, és 1,2 centiméter hosszú a feje tetejétől a farokcsontig.

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

AZ ELSŐ TRIMESZTER : 1. hónap

Healthful 2010.01.10. 11:14

 

 

 

 

 

 

 Ebben az időszakban a röntgensugárzás, az alkoholfogyasztás és a dohányzás, vagy egyes gyógyszerek alkalmazása komolyan veszélyeztetheti a méhen belüli fejlődő magzatot.

 

 

 

 

 

 

 

1. hónap

Az első hat hétben a gyermeket embriónak hívják. Ebben az időszakban alakul ki a szíve, a tüdeje és az agya, valamint a köldökzsinór, amely egyrészt a táplálékot szállítja az anyai szervezetből a magzat számára, valamint elszállítja a salakanyagokat.

A megtermékenyített petesejt néhány órával az egyesülés után osztódni kezd, és elindul a petevezetőkön keresztül a méh felé.

A harmadik hét végére a szedercsíra beágyazódik a méhfalon lévő nyálkahártyába – kb. hét nappal a megtermékenyülés után. A csíra sejtjei két irányba fejlődnek: egyik részükből az embrió lesz, másik részükből a köldökzsinór, magzatburok, méhlepény.

A beágyazódás a megtermékenyülést követő 12. napon fejeződik be. Ha ebben az időszakban kettéosztódik a csíra, ikerpár lesz az eredmény.

 

Szólj hozzá!