Healthful

A szakmai tudásommal és tapasztalataimmal szeretném a gyermeket váró és nevelő családokat segíteni.

Archívum

Naptár

2010
<<  >>
jan feb már ápr
máj jún júl aug
sze okt nov dec

TERHESSÉGI HETEKBEN SZÁMÍTVA A MAGZATI FEJLŐDÉSE

Healthful 2010.01.11. 09:02

 

04-06. hét: hossz: 0,75-1 cm
 
07-08. hét: hossz: 2-2,5 cm
                   súly: 4 g
 
09-12. hét: hossz: 7-9 cm
                   súly: 28 g
 
13-16. hét: hossz: 10-17 cm
                   súly: 55-120 g
 
17-20. hét: hossz: 25 cm
                   súly: 220 g
 
21-24. hét: hossz: 28-34 cm
                   súly: 600-700 g
 
25-28. hét: hossz: 35-38 cm
                   súly: 1200 g
 
29-32. hét: hossz: 38-43 cm
                   súly: 1600-1700 g
 
33-36. hét: hossz: 42-49 cm
                   súly: 1900-2700 g
 
37-40. hét: hossz: 48-52 cm
                   súly: 3200 g

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A TERHESSÉGI VITAMINOK

Healthful 2010.01.11. 08:52

Ebben a bejegyzésemben Dr. Czeizer Endre által írt cikket adom közre,amely a jelenlegi várandós gondozás alapjául szolgál a vitaminok bevitele terén.

Számomra nincs favorit készítmény. Ha a várandós táplálkozása változatos,azaz mindent megeszik,akkor a betöltött12. terhességi hét után én 2-3 naponta javaslok 1 tablettát,amivel pótoljuk esetlegesen hiányzó vitaminokat és ásványi anyagokat.

Azt tudnunk kell,hogy a magzat "parazita",elvesz mindent ami kell neki. A vitaminokkal az anyákat "tuningoljuk",hogy nekik is maradjon valami.

 

 Dr. Czeizel Endre
A vitaminok két alapvető jellegzetessége, hogy az életfolyamatok szabályozásában fontos szerepet játszanak, s hogy a szervezet nem képes őket előállítani.

Az egészségvédelem fontos eleme tehát a vitamindús táplálkozás. Hangsúlyozható általános (erőállapot-fokozó, immunrendszert erősítő) jótékony hatása, ám a genetika most tetőző forradalmának köszönhetően bizonyos vitaminok teljesen új megvilágításba kerültek. Kiderült ugyanis, hogy képesek a hibás gének ártalmasságának kivédésére is.

A táplálék fontos alkotórészét képező fehérjék lebomlásakor szervezetünkben egy mérgező aminosav (homocisztein) keletkezik. Méregtelenítésére számos enzim vállalkozik, közülük legfontosabb a MTHFR, amit egy génpár irányít. Az újabb kutatások szerint a magyarok 11%-ában e génpár mindkét tagja, 45%-uknál az egyik gén hibás, emiatt az általuk irányított enzim a homociszteint nem képes méregteleníteni, így homocisztein-túltengés alakul ki a szervezetben. S ha a terhesség ekkor következik be, a magzatban többfajta fejlődési rendellenesség (agy- és koponyahiány, valamint nyitott gerinc) kialakulásával kell számolni. Viszont az ún. magzatvédő vitaminok megfelelő időben és mennyiségben történő bevitelével, a génhiba ellenére, az említett enzimek képessé válnak a homocisztein méregtelenítésére.

A magzatvédő vitaminok közül a legfontosabb a B11 (ennek természetes, táplálékban lévő formája a folát, míg a gyógyszertárban kapható mesterségesen előállított formája a folsav), de a B12-, B2- és B6-vitamin fejlődési rendellenességeket kivédő hatása is igazolt. A leendő szülők, joggal, leginkább a fejlődési rendellenességektől tartanak, mivel e sajátos betegségeknél teljes gyógyulás nem igen érhető el. Ráadásul az élet legkorábbi időszakától keserítik meg elszenvedőik és szüleik életét. S végül, míg a csecsemők leggyakoribb kórokait, pl. a fertőzéseket, táplálkozási hiányártalmakat mára sikerült korlátozni, a fejlődési rendellenességek terén kevés sikert értünk el. Az elmúlt években legfeljebb méhen belüli felismerésükre nyílt mód, ám ezt követően csaknem mindig sor kerül a terhesség megszakítására, de ez a "modern Taigetosz" semmiképp se tekinthető optimális megoldásnak.

Az 1990-es évek vizsgálatai igazolták: magzatvédő vitamin mellett a fogamzás hamarabb történt meg, s kissé nőtt az ikerterhességek aránya. A koraterhességben sok kellemetlenséget okozó terhességi émelygés, hányinger és hányás előfordulása számottevően csökkent. Több szakember is úgy véli, a vitamindús táplálkozás elégséges az említett fejlődési rendellenességek kivédéséhez. Sajnos ez nem igaz. A magyar nők átlag napi 0,16 mg folátot fogyasztanak, elsősorban a zöldségek révén. Ám a fejlődési rendellenességek kivédéséhez naponta 0,66 mg-ra van szükség, mivel ez képes az említett génhiba ártalmas következményeit semlegesíteni. A hiányzó 0,50 mg pótlásához 15 tányér spenótot kellene mindennap elfogyasztani! Így mindenképpen szükséges a táplálék kiegészítése magzatvédő vitaminokkal. A legtöbb szakember egyedül a folsavat ajánlja. A magzatvédő vitaminok között valóban ez a legfontosabb komponens, de a folsav önmagában az agy- és koponyahiány, ill. a nyitottgerinc-eseteknek csak 60-70%-át képes kivédeni. Továbbá nincs bizonyíték arra, hogy a szív- és vese-rendellenességek, valamint a végtaghiány kialakulását is meg tudja előzni. A folsav alkalmazásakor arra is gondolni kell, hogy a hazánkban használt 3 mg-os tabletta vérszegény betegek gyógyítására szolgál. A nemzetközi ajánlás szerint viszont egészséges terheseknek 1 mg-nál több folsavat nem helyes szedni a fejlődési rendellenességek megelőzése érdekében.

A legfontosabb azonban a magzatvédő vitaminok szedésének az ideje. A fogantatás után a magzatkezdemény a petevezeték oldalsó szájadékától elindul a méh felé, ahova általában a 7. napon érkezik meg. A következő héten beágyazódik a fogadására felkészült méhnyálkahártyába. Ez idő alatt a magzatkezdemény osztódó sejtjei még nem specializálódtak, éppen ezért "mindenre képes" őssejtek. A magzati fejlődés 15. napján kezdődik meg a szervek és főbb testformák kialakulása, ezáltal a sejtek specializálódása. A szervek között elsőként a központi idegrendszer fejlődése indul meg, mégpedig a magzatkezdeményen elkülönülő ideglemezből, amelynek két széle hamarosan felemelkedik, s egymás felé közeledik, majd csőszerűen záródik, így alakul ki az idegcső. A záródás középen kezdődik, majd innen az idegcső felső és alsó vége felé folytatódik. Fenn a 24. napig, alul a 28. napig be kell fejeződnie a záródásnak. Ha ez az idegcső felső részén késlekedik, a belőle kialakuló agyhólyag tökéletlen lesz, emiatt az agy is csökevényesre sikeredik. Ráadásul a körülötte lévő kötőszövetből kialakuló koponya (ami az agyat védi a külső veszélyektől) szintén hiányos lesz. Így, ha az idegcső záródása a felső végen késlekedik, ennek következménye agy- és koponyahiány (orvosi nyelven anencephalia) lesz. Hazánkban ezer magzat közül egynél fordul ez elő, s korai halálhoz vezet. Ha az idegcső alsó végén késlekedik a záródás, a belőle kialakuló gerincvelő, ill. e fontos szervet védő gerincoszlop lesz tökéletlen. Általában az alsó (ágyéki) végén alakul ki olyan hasadék, ami miatt a gerincvelő védtelenné válik. A hasadt vagy nyitott gerinc orvosi megnevezése spina bifida aperta/cystica. (Ez nem tévesztendő össze a spina bifida occultával, amikor is általában csak egy csigolya ívének záródása marad el, és ami csaknem mindig csupán veszélytelen röntgenlelet.) A hasadt gerinc számos másodlagos következménnyel járhat, egyrészt az agyvíz (likvor) keringési zavara miatt vízfejűség (hydrocephalia) alakulhat ki, másrészt a gerincvelő érintett szakaszának sérülése miatt dongalábbal és vizelési elégtelenséggel is gyakorta számolni kell. Hazánkban évente ezer fogantatás közül kettőnél történik ilyen fejlődési baleset, ami a születés után ugyan sorozatos és komplex orvosi kezelésekkel az esetek többségében javítható, de az életet megnehezíti.

A központi idegrendszer fenti fejlődési zavarai, összefoglaló elnevezéssel, idegcső-záródási rendellenességek.

Az agy- és koponyahiány, valamint a nyitott gerinc tehát a magzati fejlődés 15. napjától alakul ki, éppen akkor, amikor kimarad a nők terhességet jelző havi vérzése. Mindenképpen szükséges ezért a magzatvédő vitamint a tervezett fogamzás előtt minimum egy hónappal elkezdeni. A súlyosabb fejlődési rendellenességek a magzati fejlődés 15-77. napja között alakulnak ki, ezért a vitamin szedését feltétlenül a terhesség 12. hetéig szükséges folytatni.

Az 1990-es években a magzatvédő vitaminok áttörést jelentettek a fejlődési rendellenesség megelőzésében, e betegségcsoport előfordulásának korlátozásában. A jótékony hatást eddig egyetlen készítmény alkalmazásakor igazolták kétséget kizáróan, ún. kettősvakvizsgálatban. Ha a fogamzás előtt minimum egy hónappal kezdték el szedni, s a terhesség első három hónapjában folytatták, az agy- és koponyahiány, valamint a nyitottgerinc-esetek kb. 90%-át lehetett kivédeni. Emellett a gyakori szív- és a műtéti beavatkozást igénylő vese-rendellenességek, a végtaghiányok megelőzésében is igazolódott szerepük.

Szólj hozzá!

AZ HARMADIK TRIMESZTER : 9. hónap

Healthful 2010.01.11. 08:39

 

 

9.hónap
 
A magzat súlya tovább gyarapszik. A magzat elől fekvő része lejjebb száll az Ön medencéjében és általában fejjel lefelé helyezkedik el.
A betöltött
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
37. héttől kezdve már bármikor sor kerülhet az érett kisbaba születésére. Tüdeje teljesen felkészült a levegő légzésére, amit gyakorol is. Mivel levegője nincs, sok magzatvizet nyel, és ettől gyakran csuklik. A körmöcskék túlnőnek az ujjbegyen. A kislányok nemi szervénél a nagyajkak eltakarják a kisajkakat. A petefészkek csak születés után foglalják el végérvényes helyüket.Ha ő egy ’’átlagos’’ növésű baba, akkor 3O83 gr és 49,8 cm.
Bizonyára megfigyelted már, hogy gyakran csuklik: a légző gyakorlatok miatt magzatvíz kerül a légcsőbe, és csukláshoz vezethet.
A 39. héttől gyűlik a baba beleiben a sötét, ragadós magzatszurok (meconium) ami az emésztésének melléktermékeként jött létre., ami a születés után nem sokkal távozik az első széklet formájában. A lanugo szinte teljesen eltűnt a baba bőréről, de előfordulhat, hogy még felfedezel kis pihéket a vállakon, karokon, vagy a lábain. Ez is nyom nélkül el fog tűnni hamarosan. A tüdő érett az első levegő-vételre. Már nem sok helye maradt a mozgáshoz, kezd nagyon szűkös lenni a hely odabent. A testzsír tovább halmozódik, így már biztosan nem lesz szüksége inkubátoros melegítésre, a teste meg tudja majd tartani eredeti hőmérsékletét idekinn is. A babád 3288 gr és 5O,7 cm körül van.
 
A 40. hétre teljesen készen áll a baba a születésre. Valójában nagyon ritka az olyan baba, aki a szülés várható napján születik meg, sokan még váratnak magukra néhány napot, de akadnak olyanok is, akik hamarabb jönnek. Amíg minden rendben van a babával, aggodalomra, türelmetlenségre semmi ok. Az átlagos születési súly érett, időre születő babák esetében háromezer-négyszáz gramm, teljes testhosszuk ötven centiméter. 
 
A 41-42. héten a baba súlya már nem nő tovább, sőt, csökkenhet is. A szülés számított napja után már túlhordásról beszélünk. Orvosi szempontból ennek semmiféle előnye sincsen. Mivel a kockázat napról napra nagyobb, igen sok kórházban a szülés megindítása mellett döntenek. Addig is naponta szükségesnek tartanak különféle vizsgálatokat, így rendszerint befektetik a kismamát a kórházba.

 

Szólj hozzá!

AZ HARMADIK TRIMESZTER : 8. hónap

Healthful 2010.01.11. 08:29

 
 8.hónap
 
A magzat szeme már nyitva van és a méhben lefelé mozog. A növekedés továbbra is erőteljes.
 
A 32. hétre lesz a tüdeje elég fejlett ahhoz, hogy ha megszületne, nagy esélye volna az életben maradásra, speciális ellátás mellett. A kisfiúk heréi a lágyékból leszállnak a herezacskóba. A magzat súlya ezernyolcszáz gramm, hossza harminc centiméter. A bőr alatti zsírszövet megvastagszik, bőre kisimul. A baba a nap 90-95%-át átalussza, valószínűleg néha álmodik is. Az alvás és ébrenlét ciklusok EEG-vizsgálattal is kimutathatók. Ez azt jelenti, hogy a picinek nem születése után kell majd megtanulnia aludni, valamiféle ciklikusság már a pocakban is kialakul.
A 33. hétre már teljesen kifejlődik a baba, már csak híznia kell, és felkészülnie a szülésre. Mozgását a mama legalább 10-szer kell, hogy érezze egy nap. Most már minden valószínűség szerint fejfekvéses helyzetbe fordult.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
A 35. héten meg tudja különböztetni a fényt és a sötétséget. Ha megszületne, már optikai mintákat is képes volna felismerni. Gyorsan hízik, haja és körmei is megnőnek.
Első terhességnél kb. a
 
36 héten süllyed le a baba feje, és foglalja el helyét a medencében. Többedik terhességnél erre valószínűleg csak közvetlenül a szülés előtt kerül sor. A legtöbb kisbaba fejét már 0,5 cm-es haj borítja. A testét borító piheszőrök lassanként eltűnnek, legtovább a karján, hátán és a fülcimpáján maradnak meg.

 

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása